JAK PEČOVAT O PROJEKTOR?

30.10.2015 11:22

Jak pečovat o projektor?

Co to vlastně projektor je? Toto zařízení funguje tak, že promítá obraz, neboli data z počítače nebo televizoru na projekční plátno. Přenos dat ze zdrojového zařízení do projektoru umožňuje kabel VGA nebo HDMI. Umístění projektoru je zcela na Vás, můžete jej mít jednoduše položený na stole nebo dokonce namontovaný na stropě místnosti. Projektory mají mnoho využití, ale mezi ty nejvyužívanější patří prezentace, edukace a zábava. Projektory si můžete již pořídit za příznivější ceny, než tomu bylo dříve. Je třeba vědět, k čemu budete projektor využívat a následně teprve vybírat ten správný. Podle toho, k čemu jej budete využívat, se budete rozhodovat o typu projektoru, jeho rozlišení, svítivosti a tak dále.

Jednotlivé kroky údržby projektoru

1) Čištění

Pokud jste zaznamenali zhoršení promítaného obrazu (snížení svítivosti projektové lampy), tak si stačí vzít pouze jemný hadřík a očistit lampu od vzniklých nečistot (prach, mastnota, …). Tyto nečistoty odstraňujeme z vnější, ale i vnitřní strany lampy. K čištění není doporučeno využívat jakýkoli čisticí prostředek, protože by mohl napáchat více škody než užitku.

2) Údržba filtru a objektivu

Pokud očištění lampy nikterak nepomohlo, tak se problém může nacházet na objektivu (šmouha). Stačí vzít speciální čistící papír (součást balení), ale pokud v balení žádný speciální čisticí papír nemáte, tak stačí použít navlhčený hadřík. Je velmi vhodné, aby byl hadřík z měkkého materiálu. Tímto způsobem odstraníte nečistoty a otravné šmouhy z objektivu velice snadno a efektivně. Další údržba se odehrává okolo prachového filtru, který se mění po každých 300 hodinách. Výměnu prachového filtru zvládnete určitě velice jednoduše, takže se není čeho bát. Stačí odklopit krytku a prachový filtr vyměnit.

3) Lampa a její výměna

Lampa nacházející se v projektoru není nesmrtelná a tím pádem je třeba občas jí vyměnit. Udává se, že životnost lampy je mezi 2000 až 4000 hodinami svícení. Pokud chcete delší životnost lampy, tak můžete využít módu ECO, který ovšem zapříčiní snížení svítivosti. Pokud Vám lampa, jak se říká, odejde, tak je třeba pořídit novou. Máte možnost zakoupit lamu samostatně nebo v lampovém modulu. Je vhodné, abyste vzali do ruky návod, který je v originálním balení projektoru a při výměně postupovali podle něj. Pokud se bojíte, že při výměně lampy projektor nějakým způsobem poničíte, tak nechte obavy za dveřmi. Můžete totiž kontaktovat profesionály v oboru, kteří Vám tuto proceduru vykonají zcela bez potíží, a můžete si být jisti, že bude vše v naprostém pořádku. Můžete si vybrat například autorizovaný servis veškeré AV techniky, který provozuje firma C-servis.

Kontakt

AV technika Poděbradská
Praha
19800
avtechnika@onlinem.cz