INTERAKTIVNÍ TABULE - MODERNÍ POMŮCKA DO ŠKOL I FIREM

31.05.2017 10:28

Kdo se orientuje v moderních technologiích, ten se už určitě s interaktivními tabulemi setkal. Ostatní by se měli rychle seznámit. Interaktivní tabule jsou skvělými pomocníky při firemních prezentacích. Výborně se s nimi pracuje také ve školách. Díky interaktivním tabulím snáze udržíte pozornost žáků. Z nudné hodiny dokážete pomocí atraktivního softwaru vykouzlit perfektní výuku, na kterou se budou děti těšit.

Moderní technologie se stávají běžnou součástí každodenního života. Proto je vhodné je použít i ke vzdělávání. Nehledě na to, že budete moci snáze uplatnit Komenského heslo: „Škola hrou.“ Existuje plno softwarů, které vám pomohou s výukou různých předmětů. Díky tomu bude hodina více interaktivní. Některé programy jsou koncipované jako hry, takže žáky dokonale vtáhnou do víru zábavy a poznávání.

Potenciál interaktivních tabulí je možné využít také ve firmách. A to hned v několika případech. Interaktivní tabule se mohou použít jako prostředek ke vzdělávání vlastních zaměstnanců. Jsou využitelné také pro moderní prezentaci dat na poradách. A samozřejmě také k prezentaci produktů a služeb zákazníkům.

Dotykové ovládání a spousta interaktivních programů!

A proč se nespokojit s klasickou tabulí? Kdo pamatuje ještě klasické černé (tmavě zelené) tabule, na které se psalo křídou, ten si zajisté vzpomene na množství prachu z křídy, který může způsobovat zdravotní problémy. Takových archaických pomůcek je dnes už naštěstí poskrovnu.

Dnes se ve většině případů používá klasická bílá magnetická tabule, na kterou je možné psát fixem. Ano, na nich není nic zas tak špatného. Ale ani dobrého. Technologie se rozvíjí každým dnem, takže proč je nevyužít i ke vzdělávání a prezentování?

Interaktivní tabule mají celou řadu vychytávek. Je možné je ovládat dotykově, protože mají v sobě zabudovaný senzor na rozpoznávání dotyků prstu, pera nebo jakéhokoliv jiného předmětu. O možnost dotykového ovládání se mohou starat dvě technologie. Buď ultrazvuková, nebo infračervená. Pro uživatele to neznamená žádný rozdíl. Zmiňujeme to spíš jako libůstku, abyste věděli, na jakém principu dotyková technologie u interaktivních tabulí funguje.

Ale zpátky k věci. Až už si vyberete jakoukoliv variantu interaktivní tabule, tak bude potřeba před první instalací nutné provést kalibraci. Jinými slovy. Software si načte plochu a následně bude ovládání pracovní plochy skrze doteky maximálně přesné.

Většina modelů interaktivních tabulí je magnetická. Co to znamená pro zákazníka? Může je lehce ovládat perem i prstem, a klidně se na ně může psát i klasickými fixy. Je však třeba zdůraznit, že pokud chcete na tabuli psát fixy často, rozhodně se vyplatí vybrat interaktivní tabuli s keramickým povrchem, který je pro tento případ vhodnější.

Co všechno interaktivní tabule umí?

Kdyby hlavním plusem interaktivní tabule bylo dotykové ovládání, byl by to poněkud drahý špás. Interaktivní tabule však nabízí celou řadu využití. V současné době je na trhu nepřeberné množství interaktivních programů, které pomohou se vzděláváním a prezentováním. Vybírat můžete z mnoha interaktivních her, výukových DvD, windows software a celé plejády dalších programů, které neustále vznikají. Jedná se o velice populární technologii, proto vznikají stále nové a nové možnosti využití.

Interaktivní tabule jsou v podstatě „dotykovým monitorem“ počítače. Perfektně se hodí do mateřských i základních škol. Děti se mohou učit věci nenásilně prostřednictvím her a mnoha dalších programů. Při vývoji bylo myšleno i na nejmenší. Kdo ještě neumí pracovat s perem, ten si vystačí s prsty. A to buď s jedním, nebo i s více. Děti si navíc už od útlého věku osvojí základní mechanismy dotykových zařízení, což se jim bude v životě hodit.

A co všechno získáte nákupem interaktivní tabule? Součástí balení je také základní interaktivní software. Každý výrobce má svoje vlastní programy, ale všechny jsou obdobné. V základním balíčku naleznete software umožňující psát, kreslit, vkládat obrázky a další objekty, ukládat rozdělanou práci, dělat PrintScreen, videa a mnohé dalšího. Ať už si vyberete jakoukoliv interaktivní tabuli, můžete se spolehnout, že bude umět používat interaktivní DVD. Nemusíte se bát ani kompatibility s dalším rozšiřujícím softwarem. Výukové programy fungují zcela nezávisle na softwaru přibaleném k tabuli.

V ceně každé tabule je samozřejmě také její kalibrace.

Projektor s krátkou projekcí je nedílnou součástí

Ještě jsme nezmínili, že všechny interaktivní tabule potřebují pro správné fungování projektor. V ideálním případě projektor s krátkou projekcí (tzv. Short throw). Nemusíte se však děsit další investice. Tento projektor bývá obvykle součástí balení tabule.

A k čemu je vlastně projektor potřeba? Jak už to tak bývá, tak promítá obraz. Ale tento typ promítá obraz ze vzdálenosti zhruba 1 metru (ale i méně) a to ze shora. Díky tomu si uživatel při práci s tabulí nebude vrhat na tabuli stín. Běžný projektor tohoto typu zvládne promítat obraz s úhlopříčkou 78 palců, což odpovídá zhruba 200 cm. Standardní poměr stran pro většinu interaktivních tabulí je 4:3.

Kdybyste si chtěli pořídil libůstku v podobě interaktivní tabule s poměrem stran 16:9 nebo 16:10 (které jsou označované jako filmové formáty), pak si sáhnete hlouběji do kapsy. V takovém případě je nutné používat širokoúhlý projektor, nebo projektor s ultrakrátkou projekcí, který promítá ze vzdálenosti 30 až 50 cm od tabule. Jak už bylo řečeno, tento typ je poněkud dražší.

Specifické požadavky? Všechno jde!

Jestli máte standardní prostory, pak bychom doporučili zvolit nejběžnější variantu, kdy je interaktivní sestava připevněná na stěnu. Pokud nejsou zásadní výškové rozdíly mezi uživateli, pak je to skvělá volba.

Jestli budou interaktivní tabuli používat lidé různé výšky, pak se vyplatí uvažovat o alternativě, kdy je interaktivní sestava upevněná na hliníkových zvedacích stojanech. Další volbou může být hliníkový pylon, na který se interaktivní sestava připevní.

Všechno jde nějakým způsobem vyřešit. Stačí se nad problémem zamyslet a poradit se s odborníky, kteří navrhnou nejvhodnější řešení.

Kontakt

AV technika Poděbradská
Praha
19800
avtechnika@onlinem.cz